2009. október 15., csütörtök

Receptek 8-10. hónapos babának

Receptek 8-10. hónapos babának

A recepteket a www.kismamablog.hu találtam! Köszönjük!!!!


Ebben az életkorban a receptek sokaságának már csak fantáziánk
szabhat határt. A baba most már nemcsak pépeset eszik, hanem
egyre szívesebben rágcsál. Ezt a fejlődést támogathatjuk, ha egyre
kevesebb pépes ételt és egyre több darabosat kap. Uzsonnára
adhatunk apróra vágott puha gyümölcsdarabkákat, kölesgolyót,
bulátát, párolt borsót, kukoricát, párolt vajbabot. Mostantól a legtöbb
receptnél nem a babának szánt mennyiségeket írom, hanem a 3 főre
(papa, mama, baba) szánt adagokat.

Végre elérkezett a tejtermékek ideje is, ezekkel változatosan
gazdagíthatjuk az ételkínálatot. A zöldségek többségéből készíthetünk
rakott zöldséget tejfellel-sajttal megkenve.

Zsiradékból is többfélét lehet már adni, és nem szabad spórolni
vele, mert nagyon egészségesek, de nem mindegy, hogy mit adunk.
A legjobb az olívaolaj, de emelett adhatunk étolajat, vajat is. A
margarinokkal óvatosan kell bánni, mert rengeteg adalékanyagot
tartalmaznak, ezért mindenképpen nézzük meg, mi van a
csomagolásra írva! Disznózsírt még nem szabad adni a picinek, de
például libazsírt, kacsazsírt már kaphat. Persze egyelőre ne
zsíroskenyérrel etessük, hanem a főzelékébe, ételébe keverjünk bele,
1 teáskanálnyi mennyiséget, illetve az ételek elkészítéséhez
használjuk a zsiradékokat.

A hagyományos főzelékek többségét most már kaphatja a pici, de
rántás helyett burgonyával keverjük ezeket. Adhatunk hagyományos
kelkáposzta, tök, bab, lencse, borsó és finomfőzeléket, lehetőleg
legfeljebb csak minimális tengeri sóval ízesítve.

Most már kaphat a baba csirkemájat is. Ezt maximum heti egy
alkalommal eheti, de igen fontos a vastartalma miatt. A
legegyszerűbb, ha a húslevesből adjuk oda neki a répával és egyéb
leveszöldségekkel összetörve, de egyéb főzelékekbe is keverhetjük.
Ha eddig nem tettük, most már a kicsit is odaültethetjük az
ebédlőasztalhoz, hiszen a legtöbb ételt már közösen eheti velünk.


Kapros szósz

5 dkg kukorica- vagy rizslisztet
serpenyőben (lehetőlge
teflonosban, hogy ne ragdjon le)
szárazon felhevítünk, 1 evőkanál
olívaolajat teszünk hozzá, majd
felengedjük 3 dl csontlével (húslevessel). Jó alaposan mártás
sűrűségűre keverjük. 1 csomó apróra vágott kaporral főzzük 10
percig, majd egy csipet tengeri sóval és egy negyed citrom kifacsart
levével ízesítjük.
Ha sült húst (esetleg főtt marhahúst) tálalunk mellé főtt burgonyával,
akkor családi ebédhez szósznak is kiváló.


Sárga zöldbab vajban forgatva

10 deka sárga vajbabot megmosunk, a szárát levágjuk, majd vízben
jó puhára főzünk. 10 deka vajat megolvasztunk és a megpárolt babot
ezen forgatjuk meg.
A baba egyben is tudja enni a babokat, de adhatunk neki mellé
krumplipürét is, a saját ételeinkhez pedig kiváló köret lehet belőle (pl.
sült csirkecombhoz).


Spenótfőzelék

A spenótot vízben megpároljuk (lehet
mirelit spenót is, de a friss jobb), 1
szem krumplit megtisztítunk, apróra
vágva vízben megfőzzük,
hozzápárolunk egy gerezd fokhagymát is, majd a spenóttal
összeturmixoljuk.


Házi gyümölcsjoghurt


Valamilyen szezonális gyümölcsöt (pl.
alma, őszibarack, meggy, sárgadinnye,
sárgabarack, szőlő, szilva, banán,
narancs) 1 pohár joghurttal (lehetőleg
élőflórás) összeturmixolunk.
Nem muszáj a boltba szaladgálnunk
joghurtért, ha veszünk egy pohár jó
minőségű élőflórás joghurtot, beletesszük 1 liter 3,5 százalékos tejbe,
majd a hűtőben 3 napig tároljuk. Ennyi idő alatt a tejből joghurt lesz.
1 éves kora után az így elkészített gyümölcsjoghurtot kevés
porcukorral és tejszínnel keverhetjük, majd jégkockatartóban
lefagyaszthatjuk. Így finom és egészséges jégkrémet adhatunk a
kicsinek.


Szilvás csemege


3 nagy szem szilvát megmosunk, héját lehúzzuk és megpároljuk
kevés vízben. Villával összenyomkodjuk és 50 gramm
gabonapehellyel keverve tálaljuk.


Milánói baba módra


1 fej vöröshagymát kevés olajon megpirítunk, amikor üveges darált
sertés-, csirke- vagy pulykahúst (fél kilót) 3 szem paradicsomot (vagy
1 hámozott paradicsomkonzervet), bazsalikomot, 1 közepes apróra
vágott cukkinit és 2 gerezd fokhagymát összepárolunk.
A baba kaphatja a szószt kevés reszelt sajttal megszórva, a
maradékot pedig spagettire rátéve mi ehetjük meg.
10 hónapos kortól a pici is kaphatja tésztával a szószt. A legjobb a
pennetészta, mert azt kézzel is meg tudja fogni, vagy fel tudja szúrni
villára.


Zöldséges rakott krumpli


A milánói receptben található szószt elkészítjük. 5 szem krumplit
megfőzünk, meghámozunk, felkarikázunk, vajjal kikent tűzálló tálba a
szósszal rétegenként leteszünk, majd a tetejére sajtot szórunk és
megsütjük.


Sárgaborsó leves


Az előző este beáztatott sárgaborsót jól szétfőzzük, majd kevés sóval
ízesítjük. Vízzel felöntjük és összeturmixoljuk. Kevés csirkemellet
tehetünk hozzá és petrezselyemzölddel is ízesíthetjük.


Fokhagymás csirkemáj

10 csirkemájat kevés olajon sütni kezdünk kislángon (nem sózzuk
meg!!!) 6 gerezd fokhagymát rányomunk, úgy, hogy a fokhagymák a
májra jussanak, ne az olajba. Fedő alatt pároljuk, majd, amikor már
átsültek a májak, levesszük a fedőt és nagyobb lángot gyorsan
megsütjük. Teflonos sütőben érdemes csinálni, mert úgy nem ragad
le.
Mi sült krumplit vagy petrezselymes burgonyát ehetünk hozzá és a
baba is kaphatja ugyanazt. :)


Rakott kel


1 fej vöröshagymát és 1 gerezd
fokhagymát olajban megpirítunk,
hozzáadunk fél kiló darált húst és
kevés tengeri sót, így pároljuk puhára
a husit. 1 fej kelkáposztát vagy kínai
kelt vízben leveleire szedve puhára
főzünk. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal vagy olajjal, lefektetünk egy
réteg kelkáposztalevelet, majd rá egy réteg husit és így tovább
rétegenként haladva, a tetejére tejfelt és sajtot tehetünk.


Rakott karfiol


1 fej vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát olajban megpirítunk,
hozzáadunk fél kiló darált húst és kevés tengeri sót. Amikor már
megpuhult a hús, 2 pohár tejfellel elkeverjük. 1 fej karfiolt puhára
főzünk vízben. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal vagy olajjal,
lefektetünk egy réteg rózsáira szedett karfiolt, majd rá egy réteg
husit és így tovább rétegenként haladva, a tetejére tejfelt és sajtot
tehetünk.


Sajtos cukkini

Egy közepes cukkinit megmosunk, héjával együtt karikára szelünk,
minden karikára egy szeletke sajtot teszünk. A sütőt 200 fokra
melegítjük, a tepsibe alufóliát teszünk, erre helyezzük a karikákat. Kb.
15-20 percig sütjük őket. Jól csipegethető étel, például uzsonnára,
vagy husihoz köretként is adható.


Paradicsomos hal

1 szem paradicsomot 1 filézett hekktörzset összepárolunk, majd főtt
rizzsel turmixolva, vagy összekeverve adjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése